VAGOlab Gent Gran, Ferrocarril i Memòria, un projecte Inclusiu

VAGOlab Gent Gran, Ferrocarril i Memòria, un projecte Inclusiu


El Museu del Ferrocarril de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), ha desenvolupant durant els darrers anys el projecte VAGOlab Gent Gran, Ferrocarril i Memòria, el qual posa en valor al ferrocarril com a vehicle i motor de memòria i interacció social.

El programa s’enfoca a ajudar persones amb diverses necessitats, especialment aquelles en fases inicials d'Alzheimer i demència, a través de diverses sessions on el fil conductor es algun aspecte del ferrocarril, una temàtica molt evocadora, millorant la seva qualitat de vida i fomentant un envelliment digne a través del programa REMS (Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salut). L'objectiu inicial de la col·laboració entre el Museu del Ferrocarril de Catalunya i la FCLP era transformar Vilanova i la Geltrú en una comunitat "Dementia Friendly", oferint un entorn acollidor i accessible per a persones amb deteriorament cognitiu, reduint estereotips i prejudicis, i promovent la seva autonomia i independència.

Aquesta iniciativa entre entitats, s’emmarca en la missió de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE) de promoure el coneixement i l'ús del ferrocarril a la població, representant un referent en la preservació de la memòria històrica del món ferroviari.

Al documentar els records que afloren durant les jornades s’assoleixen els objectius d’estimular la memòria i preservar-la per a les generacions futures. El projecte ha permès que els participants explorin records personals i col·lectius i posa de manifest en el compromís del Museu del Ferrocarril de Catalunya com a Museu Social. Durant les sessions del curs 2024, el tema central ha estat el material rodant que Renfe ha utilitzat al llarg dels seus més de 80 anys d'història. Els participants han tingut l'oportunitat de reviure experiències vitals a través de fotografies i material audiovisual d'època, prèviament seleccionat pel Museu. Aquest viatge al passat no només ha enriquit la història ferroviària de Vilanova i la Geltrú, sinó que també ha ajudat a preservar la memòria del país.

Els participants han interactuat amb objectes originals i materials del Museu, mentre es debatia sobre els beneficis del transport per ferrocarril i la seva evolució al llarg dels anys. Les històries recollides abracen des dels viatges amb trens de vapor fins als moderns combois del segle XXI, reflectint l'enorme transformació tecnològica i social del ferrocarril.

El resultat d'aquest treball conjunt entre educadors i especialistes de la FCLP i els tècnics del Departament d’Educació del Museu del Ferrocarril de Catalunya és una exposició que combina relats personals i objectes aportats pels participants. Aquesta exposició té un format dual, permetent la seva visita tant a les instal·lacions del Museu com en línia, oferint així una disponibilitat més gran al públic. El programa destaca per la seva capacitat d'ajudar persones amb diverses necessitats, especialment aquelles en fases inicials d'Alzheimer i demència, millorant la seva qualitat de vida i fomentant un envelliment digne a través del programa REMS (Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salut).

L'objectiu inicial de la col·laboració entre el Museu del Ferrocarril de Catalunya i la FCLP era transformar Vilanova i la Geltrú en una comunitat "Dementia Friendly", oferint un entorn acollidor i accessible per a persones amb deteriorament cognitiu, reduint estereotips i prejudicis, i promovent la seva autonomia i independència.

Recentment el projecte ha arribat a ser cas d’estudi d’una tesis doctoral i un article publicat per la revista acadèmica Sustainability la qual és un referent en cultura, economia i sostenibilitat social dels éssers humans. Amb el títol: El paper de les institucions culturals en la promoció del benestar, la inclusió i l'equitat entre les persones amb discapacitat cognitiva: un cas pràctic de la Pedrera—Casa Milà i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. l’article explora i detalla com les institucions culturals poden arribar a influir a l’hora d’afavorir el benestar dels participants, i la inclusió i la equitat en la nostra societat.

Podeu consultar-lo a l’enllaç seguent: https://www.mdpi.com/2071-1050/16/13/5531

El 2022, el VAGOlab Gent Gran del Museu va ser inclòs al Banc de Bones Pràctiques de la Diputació de Barcelona, un reconeixement a l'impacte positiu del projecte.

Convidem a tothom a visitar el Museu del Ferrocarril de Catalunya per gaudir de l'exposició fins al 15 de setembre i a explorar-la també en línia a través del següent enllaç: VAGOlab Gent Gran, Ferrocarril i Memòria: Espai Vilanova (museudelferrocarril.org)

fake rolex fake rolex replica watches