L’esdeveniment, que va incloure sessions de treball i activitats de networking, va comptat amb una participació destacada del Museu del Ferrocarril de Catalunya, el qual va acollir el sopar de gala i va participat activament en les conferències, amb una a càrrec del Tècnic d’Educació i Comunicació del Museu, Francesc Adrià.
Adrià, juntament amb el professor universitari Joe Barr, va exposar els beneficis d’aquesta col·laboració de més d’una dècada entre el Museu i l’EPS, destacant com aquest programa ha permès implementar els projectes que s’han anat desenvolupant i enriquir la tasca educativa del Museu, alhora que reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat i la innovació.
També ha subratllar com el Museu, situat en el dipòsit de locomotores històric de Vilanova i la Geltrú, ha sabut transformar un espai industrial del segle XIX en una institució moderna, adaptada a les necessitats dels equipaments patrimonials del segle XXI.
En aquest context, s’ha posat en relleu el valor de la participació d’entitats i empreses en el programa EPS, un espai on el Museu ha trobat sempre el seu lloc gràcies als objectius compartits i un enfocament clar en la sostenibilitat, l’equitat, el treball interdisciplinari i l’accessibilitat.
Un dels punts de la conferència que ha despertat més interès ha estat el projecte “An Interactive Museum Bringing Railway Heritage Closer”desenvolupat durant l’EPS 2024, el qual va donar com a resultat la creació d’un model 3D del simulador ferroviari que Renfe va cedir al Museu, per emplaçar-lo i usar-lo a la nova proposta museogràfica “Viatge en el Tren del Temps”, enriquint l’experiència dels visitants i apropant el patrimoni ferroviari al públic.
El Museu manté una clara aposta per la col·laboració educativa i internacional, els projectes EPS en son un clar exemple, on es busca potenciar l’educació en enginyeria i consolidar l’aliança entre la indústria, el món acadèmic i la cultura.
Podeu visitar el Model 3D del simulador fent clic aquí.