Celebracions del 140 Aniversari del Ferrocarril a Vilanova

Celebracions del 140 Aniversari del Ferrocarril a Vilanova


Aquest desembre de 2021 es compleixen 140 Anys de l’arribada del tren a Vilanova i la Geltrú, una fita que va ser possible gràcies a l’obstinació i el compromís de moltes persones, però sobre tot del seu promotor i impulsor Francesc Gumà i Ferran. Després de dotze intents anteriors es va aconseguir que la via fèrria transcorregués al costat de la façana marítima entre Barcelona i Vilanova i aportés modernitat, economia i progrés a les localitats per les que transitava i circula avui en dia, una de les línies més transitades de Catalunya. 

El Museu del Ferrocarril celebra aquest 140 aniversari de la efemèride amb dos actes: 

  • el dijous dia 2, a les 18.30, es presenta el llibre ”El ferrocarril de Vilanova i la Geltrú a Barcelona.140 anys de l’odissea de Gumà i Ferràn” de Frederic Ràfols. A la presentació comptarem amb l’autor i l’encarregat de fer el pròleg, l’escriptor Oriol Pi de Cabanyes. La publicació fa noves aportacions a la història. 
  • el dissabte dia 18, s'estrenarà un vídeo-memòria de com era el recorregut de la línia en els seus inicis i amb les estacions incorporades més endavant fins l'actualitat. El vídeo es pot veure al perfil de Youtube del Museu i per a més informació també s'ha elaborat aquesta documentació en PDF.
  • el dimecres dia 29, celebrarem amb una Jornada de Portes Obertes per a residents a Vilanova i les següents activitats.

  • 12.30h, Presentació de la premier del documental del 140è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat realitzat pel Canal Blau TV, del que el Jordi Carrillo n'és el seu autor. Un repàs al paper tan rellevant que ha tingut l’arribada del tren en la configuració urbanística, cultura, laboral i econòmica de la capital del Garraf.
  • 13.00h, Obertura del cotxe de viatgers Harlan que va ser un dels cotxes americans que es van adquirir per la línia de Barcelona a Vilanova i Valls. 

L’estació de Vilanova i la Geltrú va rebre el seu primer tren el matí del 29 de desembre de 1881, i 140 anys després el Museu guarda vehicles i elements ferroviaris d’aquest llegat per tal de transmetre’l a futures generacions.