VAGOlab Gent Gran, Ferrocarril i Memòria

VAGOlab Gent Gran, Ferrocarril i Memòria


El programa educatiu del Museu, VAGOlab Gent Gran. Ferrocarril i Memòria és el projecte que permet crear aquesta exposició de format híbrid, presencial i virtual, amb el treball que, curs a curs desenvolupen els professionals dels Espais Socials de la Fundació Catalunya La Pedrera i del Museu.

El ferrocarril és un element especialment inspirador, que permet ajudar i donar suport a persones amb diferents necessitats.

Des del 2017 el Museu del Ferrocarril de Catalunya (MFC) i la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP) col·laboren amb una proposta solidaria i social per tal de contribuir a l’atenció de les persones més vulnerables, a la transformació de la societat i a reforçar el compromís social amb el territori de proximitat. Especialment treballant amb persones grans en fases inicials d’Alzheimer, pèrdua de memòria i altres demències, perquè tinguin millor qualitat de vida i un envelliment digne a través del programa REMS (Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salud).

Cada curs, el Museu prepara materials relacionats amb un tema concret dins de l’àmbit del ferrocarril, amb vídeos i fotografies de l’arxiu històric del Museu. D’aquesta manera, els mateixos professionals que atenen als usuaris dels Espais Socials tenen recursos amb els que treballar la memòria, amb el tren com a fil conductor.

Aquest curs 2022-2023 el tema ha girat en torn a la publicitat que les empreses ferroviàries han fet servir en diferents contexts: turístic, comercial, cívic, etc. Hem col·laborat amb la universitat i una estudiant, la Laia Delfa, que elabora amb el seu doctorat una eina per avaluar com aquests projectes ajuden a la millora de la salut d’aquestes persones. En finalitzar, tindrem resultats que avalin la tasca que es desenvolupa en el projecte. Enguany, han estat tres Espais Socials els que han treballat plegats amb el Museu:

El curs vinent s’afegirà també al projecte l’Espai Social Badalona, en aquest cas, en col·laboració amb l’Afabss, Associació de Familiars de Malats d’Alzheimer de Badalona.

L’inici de tota la proposta social de col·laboració entre les dues entitats va ser donar impuls a Vilanova i la Geltrú com a comunitat “Dementia Friendly”. Es a dir, convertir la ciutat en un lloc amable i acollidor amb les persones amb deteriorament cognitiu, treballant en la reducció d’estereotips i prejudicis que afecten a aquest col·lectiu, i promovent la seva autonomia i independència, aportant solucions basades en la comunitat. “La Casa dels Trens” és un espai d’acollida i d’acompanyament que vol ajudar a les persones a través del seu patrimoni material i humà.

El 2022, el VAGOlab Gent Gran del Museu va ser inclòs al Banc de Bones Pràctiques de la Diputació de Barcelona, per al Museu un reconeixement a la feina que es desplega amb el projecte.