L’any de commemoració del 175è aniversari del ferrocarril arriba al seu equador

L’any de commemoració del 175è aniversari del ferrocarril arriba al seu equador


Els “175 Anys del Tren” han arribat al seu equador. La Comissió de Treball*, creada per a la coordinació de les activitats, encara l’estiu amb un balanç molt positiu dels primers sis mesos de la commemoració i amb diferents projectes en marxa, que tenen l’objectiu de divulgar el paper essencial de la mobilitat per ferrocarril en els nostres vides. A l’última reunió de grup es van analitzar els esdeveniments que han tingut lloc aquests mesos entorn la celebració de l’efemèride.

La col·laboració de les diferents entitats i administracions organitzadores es va iniciar el setembre de 2022 i tindrà continuïtat fins a finals d’aquest any, 2023, mantenint el seguiment coordinat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya. En aquest mig any ja han esdevingut un alt nombre d’actes i activitats (cicle de conferències, visites guiades, rutes, noves exposicions...) al voltant de la commemoració del 175è aniversari del primer ferrocarril peninsular. A més, l’Ajuntament de Mataró, com a principal impulsor, ha desenvolupat una imatge de marca que ha permès assolir l’objectiu d’unificar les iniciatives esmentades amb un programa unitari.

L’ús principal del logo i la imatge representativa és fer arribar aquest gran esdeveniment a tothom. La feina de difusió queda ben reflectida a la web que va crear l’Ajuntament de Mataró (www.175tren.com), on s’engloben totes les activitats, notícies, imatges i altres components de l’aniversari.

Així mateix, és necessari remarcar altres tasques i activitats acomplertes per a la institució municipal. Es va fer arribar la marca a diferents espais com els audiovisuals de les pantalles dels trens, la Fira de Sant Jordi de Mataró o la Fira Modernista de Barcelona, on es va comptar amb la participació de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril. També s’ha aconseguit una col·laboració amb l’ONCE per treure una butlleta amb el logo del 175è el dia 28 d’octubre, coincidint amb la data concreta de l’aniversari. Per altra banda, pel que fa a les activitats, s’ha realitzat i ha tingut una rebuda exitosa, l’Scape Room “El Ferrocarril”. Aquest té l’inici a la Plaça Santa Anna (Mataró) on a través d’un QR comença el joc per la ciutat. Estarà disponible un any sencer.

Un altre exemple de bona rebuda per part de la ciutadania ha estat el cicle de conferències que organitzen el Consell Comarcal del Maresme i el Cercle Històric Miquel Biada, entre altres. Els col·loquis centrats en temàtica ferroviària i amb personalitats d’aquest mateix camp (Xavier Nubiola, Jordi Valero, Santiago Montero o Jordi Font), han comptabilitzat més d’un centenar d’assistents en cada una de les conferències. El Consell Comarcal del Maresme també ha estat treballant en diferents projectes que sortiran a la llum a partir del mes de juliol.

Cal destacar que el Museu de Vilanova, gestionat per la Fundació dels Ferrocarrils, introdueix la imatge i l’esperit dels “175 Anys de Tren” en tots els esdeveniments significatius, com la Nit dels Museus, la Sessió de Patrimoni Històric celebrada a l’epicentre de la UITP o l’exposició itinerant “El Plaer de Viatjar”. Per altra banda, també s’han realitzat accions de commemoració que tindran presència al Museu durant tot l’any: el guarniment dels cotxes del Tren del Centenari o la creació de la Visita comentada especial del 175è aniversari del primer tren peninsular, Barcelona-Mataró, entre altres. Tot i que, l’actuació més destacable serà l’obertura d’una exposició de 1.500m2 a les naus històriques recuperades els darrers anys, el 27 d’octubre.  

De manera que, el centre del gruix d’activitats queda emmarcat entre Barcelona, Mataró i Vilanova, però la celebració s’estén a la resta de l’Estat.

*

  • Ajuntament de Mataró
  • Consell Comarcal del Maresme
  • Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril
  • Cercle Històric Miquel Biada
  • Renfe
  • Adif
  • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
  • Transports Metropolitans de Barcelona
  • Associació per a la Promoció del Transport Públic
  • Museu del Ferrocarril de Catalunya/Fundació dels Ferrocarrils