Acord històric de col·laboració de l´Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Ferrocarril de Catalunya

Acord històric de col·laboració de l´Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Ferrocarril de Catalunya


L'any de la commemoració del 140 aniversari de l'arribada del ferrocarril a la capital del Garraf

El 2021 es celebra el 140 aniversari d'un dels fets que més ha marcat la història contemporània de Vilanova i la Geltrú: el transport amb tren de persones i mercaderies i la construcció a la ciutat d'instal·lacions ferroviàries de gran rellevància. Aquest esdeveniment que va marcar el procés de modernització de Vilanova, es comença a celebrar aquest any el 25 de març amb un acord històric per part de l'Ajuntament i la Fundació dels Ferrocarrils que gestiona el Museu del Ferrocarril de Catalunya.

El conveni que es signarà les properes setmanes, valora la riquesa patrimonial que guarda aquest equipament històric i l'actiu turístic que suposa per Vilanova. L'acord recull la vocació col·laborativa institucional amb què es va gestar el Museu en els anys vuitanta del segle XX. La mateixa disposició aglutinadora i de servei a la ciutadania és la que sustenta un pacte que augmenta l'aportació econòmica del consistori fins a 16.000 € anuals per a tasques culturals i de projecció de la ciutat i, a l’hora, el Museu incrementa les prestacions que ofereix a la població. La implantació d'un nou Punt d'Informació Turística, la creació del centre d'acollida familiar, "L'Estació Petita de Vilanova”, la cessió d'espais per a usos socials o la futura creació d'un òrgan consultiu amb presència de l'Ajuntament, són indicadors de l’interès de les dues institucions en aprofundir en la línia de cooperació dels últims anys. En aquest 2021 es dona el salt definitiu en aquesta aliança que pretén marcar el camí de futur. 

140 Anys de tren a Vilanova

El 29 de març es compliran 140 anys de la construcció dels fonaments de l'estació de Vilanova, la més monumental de totes les existents a la xarxa de rodalies de Barcelona, sembla arribat el moment per refermar el vincle institucional i encarrilar una sèrie de projectes de divulgació que es portaran a terme coincidint també amb l'Any Europeu del Ferrocarril. Actualment es treballa en la publicació de diferents obres d'investigació i de difusió que permeten aprofundir en les conseqüències socials, econòmiques, artístiques, culturals, mediambientals o educatives de l'existència d'aquest mode de transport.