'Sitgetans als camps Nazis

Sitgetans als camps Nazis. Adaptació


El Museu del Ferrocarril de Catalunya obre al públic una adaptació de l’exposició sobre els deportats sitgetans del nazisme. Promoguda pel Grup d’Estudis Sitgetans i l’Ajuntament de Sitges s’exposarà al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova, del 2 de març al 30 d’abril. Es podrà visitar en els horaris d’obertura del Museu.

Forma part del programa d’acció del Projecte Buchenwald, que impulsa l’Amical de Buchenwald, i compta amb la participació i suport del mateix Museu del Ferrocarril i del Grup d’Estudis Sitgetans.

El projecte té com a objectiu fonamental la sensibilització entorn a la memòria històrica, el rescat de l’oblit del que va representar la deportació i els camps de concentració nazis, i especialment la prevenció de les actituds xenòfobes i racistes.

La participació del Museu pretén divulgar el paper que van tenir els trens en el fenomen de la deportació com a testimonis muts de tot el procés de transport de les persones deportades als camps.

La mostra recull l’història d’onze sitgetans, tan dels que van néixer a Sitges, com aquells que hi van viure i hi van estar vinculats, i que van ser deportats als diferents camps de concentració del III Reich. A partir de la introducció general del que va representar la guerra civil, la retirada i l’exili al nostre territori, a la mostra hi trobarem també informació sobre:

  • L’Europa d’entreguerres i l’ascens d’Adolf Hitler.
  • Els camps de concentració i d’extermini
  • Els pactes entre l’Espanya franquista i l’Alemanya nazi.
  • Les Companyies de Treball per Estrangers
  • Les històries personals dels deportats: 9 a Mauthausen i 2 a Buchenwald.

L’exposició es pot seguir de manera autònoma en quatre idiomes: