El plaer de viatjar

El plaer de viatjar


L’obra de Jordi Font-Agustí “El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes” és la base de la nova exposició que ofereix el Museu, “El Plaer de Viatjar”. La primera mostra de factura pròpia del Museu que s’exposa des del mes de maig fins al mes d’octubre del 2023.

L’exposició, que té com a comissari el mateix autor del llibre, està emplaçada a la Nau Panoràmica del Museu. Posteriorment, es convertirà en una exposició itinerant que recorrerà altres indrets del país per tal d’arribar a més públic.

La mostra ens permet conèixer com les arts, sobretot les arts plàstiques i la literatura, han estat i són encara testimoni i celebració de l’arribada del ferrocarril a Catalunya, de la seva recepció, dels efectes favorables i desfavorables, de les professions que ha generat i de com ha esdevingut un objecte de culte i una metàfora polivalent.

L’estructura de l’exposició queda dividida en dues grans temàtiques que engloben aquesta idea troncal:

  • Els Paisatges del Ferrocarril

    La conseqüència més visible del traçat de les línies ferroviàries fou la modificació sobtada d’uns paisatges que fins aleshores s’havien transformat molt lentament. El tren crea nous paisatges geogràfics i humans, entre els que podem diferenciar paisatges urbans, paisatges industrials, paisatges socials i culturals. Quan el ferrocarril entra a les ciutats, al voltant de les estacions es generen espais singulars.

    La gran ciutat té altres dos transports guiats característics: el tramvia, que ha tingut èpoques de domini, de persecucions i de resurrecció, i el metro, ocult i eficient. Cada un d’ells ha generat el seu propi paisatge, tant urbà com humà. El tramvia fou el mitjà de transport dels nous barris de les ciutats i dels treballadors que anaven a les zones industrials. El metro, modifica poc el paisatge urbà perquè va per sota terra i les boques de les estacions no tenen aquí gaire rellevància decorativa, però el gràfica colorit de la xarxa de metro ha esdevingut el mapa de referència per als habitants de l’àrea metropolitana.

    Us convidem a saber més sobre aquests paisatges visitant la mostra presencialment.
     
  • El ferrocarril, espai de plaer i d’aventura

    Des que existeix, hi ha hagut persones que han agafat un tren pel sol plaer d’agafar-lo. Per als seus amants, el tren mateix és una atracció, especialment si es tracta de ferrocarrils o tramvies preservats. Moltes persones tenen veritable passió pel ferrocarril.

    El viatge amb tren és un potent desvetllador de records i fantasies, una ocasió perfecta per evocar temps passats o somiejar-ne de futurs. Mirar el paisatge des de la finestra del tren té quelcom d’hipnotitzador que acaba convidant a mirar el nostre interior. El tren és, doncs, una oportunitat d’aventura vital.

    A l’exposició coneixereu algunes d’aquestes formes d’aventura.

L’exposició és accessible per a tots els col·lectius a través d’àudios, QR’s i vídeos.