El llegat indià. Un passat en comú per descobrir

El llegat indià. Un passat en comú per descobrir


La nova exposició temporal ‘’El llegat indià. Un passat en comú per descobrir’’ és una exposició itinerant organitzada per la Xarxa de Municipis Indians, en la que participen diversos municipis catalans i entre els que trobem els municipis garrafencs de Sant Pere de Ribes i Sitges.

Aquesta exposició neix amb la intenció de mostrar d’una manera clara i pedagògica, gràcies als diversos camps temàtics, un dels apartats més interessants i reconeguts de la historia recent de Catalunya. Els continguts d’aquesta volen donar a conèixer tota la llum però també les ombres, d’aquests personatges tan emblemàtics, testimonis d’una època, tan controvertida avui, com foren el segle XIX i principis del segle XX.

El Garraf, i per extensió Catalunya, va tenir lligams molt intensos amb les Antilles espanyoles, com Cuba, República Dominicana o Puerto Rico. Milers dels nostres conciutadans emigraren a aquests territoris en busca de fortuna i de millorar la seva qualitat de vida, molts no retornaren mai però d’altres van tornar convertint-se en el símbol de l’èxit i sent promotors de grans canvis i millores a la nostra comarca. Dos exemples serien el sitgetà Facundo Bacardí, fundador del conegut rom Bacardí, o el vilanoví Francesc Gumà i Ferran, promotor de la creació de la línia de ferrocarril que uniria Valls amb Vilanova i la Geltrú i Barcelona.

Malgrat que encara queda molta recerca a realitzar en relació al moviment social dels indians, aquesta exposició pot significar una primera aproximació del visitant al món dels americanos.

Esperem que la visita us inspiri i us apropi a l’experiència d’embarcar-vos “ fer les Amèriques”.