Camins de pau

Camins de pau


És una mostra, resultat d’un treball multidisciplinari sobre l’experiència dels camps de concentració, cercant paral·lelismes entre la memòria històrica i el moment actual, mitjançant la mirada artística que s’expressa en llenguatges fotogràfics, el gravat, el dibuix i el collage. Aquests són els apartats que es poden veure a la mostra.

L’exposició va ser creada a Manresa, únic emplaçament on ha estat exhibida fins ara que arriba a Vilanova i la Geltrú, dins del treball que es porta a terme en el Projecte Educatiu Buchenwald, del que forma part aquest Museu.

Sobre el Projecte Educatiu Buchenwald:

Al mes de juny de 2011, es va reunir per primer cop al Museu del Ferrocarril de Catalunya, una comissió integrada per representants de l’Amical de Mauthausen i altres camps, del Museu, de l’Institut d’Estudis Penedesencs i de centres de secundària de Vilanova. Sota l’idea inicial de crear una exposició que expliqués el paper del ferrocarril, com a testimoni mut en la deportació als camps nazis. Es posava així la primera pedra del que desprès ha estat el Projecte Buchenwald.

La idea inicial es va anar transformant en un projecte més global. En aquests 10 anys ja són moltes les accions desenvolupades i que avui ja formen part de les agendes de la comarca i del país:

  • Les xerrades que cada any es fan als centres sobre la història de la deportació
  • Les exposicions temàtiques majoritàriament al Museu del Ferrocarril de Catalunya (excepte en els anys que no ha estat possible per les obres), però també en altres seus.
  • El Cicle de Cinema sobre la deportació als camps nazis, amb la projecció de documentals i de pel·lícules de renom que ajuden a apropar-se i a entendre aquest període tant fosc de la història de la humanitat
  • Les presentacions de llibres a la Biblioteca Cardona Torandell
  • Les activitats internes de cada centre educatiu
  • Els actes de record i homenatge als deportats i deportades, lluitadors i resistents antifeixistes
  • La commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust,
  • Els viatges dels joves al camp
  • El treball de divulgació a les xarxes socials , webs i mitjans de comunicació
  • Etc.

Ara s’hi ha sumat al darrer any el Projecte Stolpersteine, paraula que en alemany significa pedra que fa ensopegar. El nombre reflecteix perfectament l'objectiu d'aquestes petites obres: fer aturar-se els vianants i interpel·lar-los per fer memòria; no oblidar els números de tots aquells que van ser represaliats per defensar les seves idees davant del nazisme. Aquest projecte ha permès dotar a les ciutats d’un nou element de memòria a l’espai públic, i millorar el coneixement de les vides i històries dels deportats del Garraf-Penedès, amb la publicació i difusió de les seves biografies, en diferents formats.
 

fake rolex fake rolex replica watches