Cookie Consent by Free Privacy Policy website Col.leccions - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Locomotora elèctrica 278-007, Renfe 7807 “Panchorga”

Locomotora elèctrica 278-007, Renfe 7807 “Panchorga”


L’origen de les màquines de la sèrie 7800 es troba en el pla d'electrificació dels anys cinquanta i en l’arribada de l’ajuda americana per al desenvolupament del país després de la postguerra. Es desconeix el motiu pel que aquestes màquines es van denominar amb el sobrenom de “Panchorga”, es considera la possibilitat que fos una derivació de “patxorra” per les peculiaritats del seu funcionament. 

Per aquesta segona generació de locomotores elèctriques aptes per 3.000 V, s'encarregaren sèries similars a fabricants diferents: francesos (sèrie 7600), britànics (7700) i dels Estats Units (7800). Es va partir d'una locomotora dissenyada als Estats Units per les companyies Baldwin (component mecànica) i Westinghouse (part elèctrica) però construïda a Espanya per la Societat Española de Construcció Naval (SICN), a partir d'equips enviats des dels Estats Units.

Oferien una particularitat inèdita a Espanya fins als anys vuitanta: un rodatge de sis eixos en tres grups de bogis. Es van destinar al dipòsit de Lleó, a finals dels cinquanta, i a Catalunya, en concloure l’electrificació. Finalment foren enviades a la reserva de Còrdova, per a la línia de Madrid a Andalusia, ja que el pas de Despeñaperros, en via única, constituïa un gran obstacle per a la fluïdesa de la circulació ferroviària en vapor. Fins al 1970 varen remolcar tota classe de trens i, des d'aleshores, es dedicaren al de mercaderies. Van ser reformades l’any 1986 i estigueren en servei fins al 1992.

Any de construcció: 1954
Fabricant: Baldwin i Westhghouse. Societat Española de Construcción Naval
Lloc de fabricació: Estats Units
Locomotores construïdes: 29
Pes en buit: 120.000 kg
Potència: 2.200 kW 
Velocitat màxima: 110 km/h