Cookie Consent by Free Privacy Policy website Col.leccions - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Locomotora dièsel 318-001, Renfe 1801. “Marilyn”

Locomotora dièsel 318-001, Renfe 1801. “Marilyn”


La introducció de les locomotores de la sèrie 1600, va ser el primer intent de substitució de la tracció vapor per la dièsel a la xarxa ferroviària espanyola. El perfil arrodonit d’aquestes màquines mostra el seu origen americà. En iniciar-se en els anys cinquanta la dieselització es va acudir als Estats Units, país a l’avantguarda en tracció dièsel. Aquests motors transformen l’energia en moviment gràcies a un motor de combustió interna, el que proporciona una explotació flexible i barata pel seu elevat aprofitament energètic, molt superior al de la tracció vapor. Tot i que els primers motors daten de finals del segle XIX, la seva aplicació no es va estendre fins la Segona Guerra Mundial. 

Renfe va demanar un crèdit per valor de vuit milions de dòlars als Estats Units per a la compra de les primeres 24 màquines. Una de les condicions va ser que fossin comprades al país nord americà. La primera locomotora en arribar va ser de demostració, la 1615, que forma part de la col·lecció del Museu del Ferrocarril de Madrid. Aquesta va ser anomenada “Marilyn” pel seu origen i per la seva suau vibració quan estava al ralentí. Aquest sobrenom es va fer servir també a totes dues sèries.

La resta de màquines van arribar al port de Santurce decorades amb color plata i franges verdes, de colors molt similars als utilitzats al Museu en la darrera restauració. Varen estar adscrites al dipòsit d'Ourense i circulaven principalment per Galícia i la seva perifèria. 

Any de construcció: 1958
Lloc de fabricació: Estats Units
Fabricant: ALCO
Locomotores construïdes: 24
Pes en buit: 101.000 kg
Potència: 1.457 kW 
Velocitat màxima: 120 km/h